VIRAL video di laman sosial apabila terdapat sekumpulan pelajar membuli seorang guru yang sudah berusia di bilik darjah.  Kejadian yang dipercayai berlaku di Indonesia itu telah menimbulkan kemarahan netizen kerana perbuatan itu tdak harus dilakukan oleh pelajar terhadap gurunya.

Video berdurasi 24  saat, para pelajar SMK NU 3 Kaliwungu tersebut seolah-olah sedang menendang guru mereka secara beramai-ramai.

Pada masa itu,  pelajar yang terlibat turut bergelak tawa, namun sebaliknya raut muka guru tersebut menunjukan muka yang muram menahan marah.

Malah guru itu juga melakukan tendangan balik kepada pelajar. Namun para pelajar itu tetap melakukan aksi kurang ajar itu.

Susulan itu, menerusi laporan Tribunnews, Pengetua Sekolah Vokasional Sekolah Kaliwungu 3, Muhaidin tampil memberi penjelasan.

Muhaidin menjelaskan bahawa guru dalam video itu adalah Joko Susilo, 54 merupakan guru yang mengajar kelas X dalam Kejuruteraan Cahaya (TKR) pada hari Khamis, 08 November, semasa sesi pelajaran terakhir.

Kemudian beliau berkata bahawa kejadian guru yang dibuli oleh beberapa pelajar tidak benar.

Katanya, Joko mengajar mata pelajaran Kejuruteraan Automotif di kelas pada 09.15 - 13.20.

Semasa di dalam kelas, ada pelajar bergurau dan salah seorang pelajar yang melemparkan kertas itu 'terkena' Joko.

Muhaidin kemudian menjelaskan bahawa Joko meminta pelajarnya mengaku siapa yang telah membuang kertas itu.

"Kemudian, Encik Joko meminta anak-anak untuk mengaku yang melemparkan kertas itu, tidak ada yang mengaku. Tetapi mereka datang untuk bergurau atau jenaka," kata Muhaidin.

Pengetua juga menjelaskan bahawa pelajar melakukan ini supaya Joko tidak marah.

Dan semasa kejadian itu, pelajar lainnya yang berada dalam kelas itu turut mentertawakan aksi guru dan pelajar itu.

"Semoga Encik Joko tidak marah kerana pada dasarnya Pak Joko adalah seorang guru yang suka bergurau dengan anak-anak semasa belajar," lanjutnya.

Muhaidin menyatakan bahawa tindakan itu bertindak balas dengan Joko secara berselorah seperti mahu bertarung untuk menjadikan pelajar lebih dekat dengan Joko.

Tetapi Muhaidin menjelaskan, tidak ada masalah kerana selepas kejadian itu pembelajaran diteruskan sehingga pelajaran selesai dan ditutup dengan doa.

"Ini membuktikan bahawa insiden itu adalah jenaka anak-anak dan tiada tindakan mengalahkan guru," jelasnya.

Muhaidin juga mengatakan bahawa video itu dirakamkan oleh pelajar dan dimuat naik ke group Whatsapp.

Menurut pelajar itu, posting di muat naik hanya 1 minit kemudian dipadamkan kembali.

Tetapi video itu telah tersebar dan telah disalah anggap oleh pihak lain.

Muhaidin juga mengakui bahawa jenaka pelajar tersebut melebihi batas yang munasabah, dan difahamkan Ibu bapa pelajar akan dipanggil ke sekolah pada satu pertemuan.