SEMUA orang mempunyai bau mereka sendiri dan boleh dianggap sebagai ciri penting individu. Bagaimanapun, apabila melibatkan bau, ia boleh menjengkelkan. Oleh itu, mencari pencegahan dan rawatan adalah perlu.

Antipeluh (antiperspirant) dan deodoran telah digunakan secara meluas bagi menyelesaikan masalah bau badan. Kita mungkin bernasib baik kerana adanya produk untuk menyelesaikan masalah ini, Namun, ia juga didakwa penyebab beberapa penyakit serius seperti kanser payudara.

Apa itu antiperspirant, deodoran?

Antiperspirant adalah produk kebersihan peribadi yang mengandungi agen kimia untuk mengurangkan peluh atau perpeluhan dengan berkesan. Anda boleh mencari antiperspirant di mana-mana pasaran sebagai semburan, krim, roll-on atau stik. Apabila digunakan pada permukaan kulit, ramuan aktif antiperspirant pada awalnya akan menghalang peluh mencapai permukaan kulit. Kemudian ia akan mengurangkan bakteria yang menyebabkan bau badan.

Sama seperti antiperspirant, deodoran adalah bahan yang digunakan untuk mengawal dan menghilangkan bau badan yang tidak menyenangkan. Dengan wangian yang merupakan bahan antiperspirant, deodoran mengandungi bahan-bahan yang membantu menyembunyikan bau badan yang dihasilkan oleh bakteria bau. Walau bagaimanapun, produk ini tidak dapat mencegah berpeluh di permukaan kulit.

Kedua-dua produk ini digunakan untuk permukaan kulit yang biasanya menghasilkan bau yang tidak baik seperti ketiak. Antiperspirant dan deodoran juga boleh digunakan di bahagian lain badan yang cenderung berpeluh secara berlebihan. Produk ini cenderung untuk hilang apabila dibasuh selepas mandi. Anda perlu memakai semula antiperspirant atau deodoran selepas berada dalam mod aktiviti tinggi.

Penyebab kanser payudara?

Baru-baru ini, beberapa teori telah mendakwa hubungan menggunakan antiperspirant dengan beberapa penyakit maut termasuk kanser payudara. Teori-teori ini berdasarkan pada fakta bahawa kebanyakan kanser payudara akan berkembang di kawasan bawah ketiak. Dan antiperspirant kebanyakannya digunakan untuk ketiak supaya ia boleh memberi kesan bahagian luar atas payudara ini juga.

Di samping itu, bahan-bahan aktif rumusan antiperspirant terutamanya termasuk metallic salts aluminum chloride dan aluminum chloral hydrate. Bahan kimia ini apabila menyerap ke kulit, ia boleh berinteraksi dengan gen manusia dan akhirnya menimbulkan ancaman kanser dalam sel. Bahan kimia ini juga boleh mengganggu proses fungsi hormon wanita yang dinamakan estrogen yang akhirnya akan meningkatkan pertumbuhan sel-sel kanser payudara.

Walau bagaimanapun, seorang pakar yang belajar di bidang kanser dari Persatuan Kanser Amerika telah meyakinkan bahawa teori-teori ini tidak mempunyai bukti yang meyakinkan dan kekurangan sumber-sumber kepercayaan.

Sehingga kini, tiada laporan terbukti mengenai antiperspirant yang menyebabkan risiko penyakit seperti kanser payudara atau masalah kesihatan lain. Memang ada beberapa bahan dalam antiperspirant yang menyebabkan masalah payudara, tetapi bahan kimia ini tidak menyebabkan kesan berbahaya yang membawa kepada kanser payudara.

Kita harus tahu bahawa kanser payudara adalah penyakit maut dan bukan hanya dapat dikesan oleh satu penyebab tunggal seperti penggunaan produk anti-bau.

Sebagai kesimpulan, setiap produk mempunyai kelebihannya, tetapi disarankan untuk memilih yang mengandungi bahan-bahan semula jadi. Disebabkan potensi risiko aluminium yang menyebabkan penyakit maut, anda juga harus mengelakkan produk yang mengandungi agen ini. Mencipta bau badan yang baik harus disertai dengan keselamatan. - kredit - https://hellodoktor.com/ms