|
KAMPUS
KAMPUS
SIPUT gondang emas (SGE) atau nama saintifiknya Pomacea spp. merupakan antara ancaman utama penanaman padi di Malaysia dan boleh menjejaskan pengeluaran hasil padi negara.
 • MENERIMA Sijil Sistem Pengurusan Kualiti (ISO) pasti menjadi dambaan banyak pihak, sementelah pula ia merupakan 'lesen' pengiktirafan dari pihak luar yang membuat penilaian terhadap pencapaian yang diperoleh. Diakui bukan mudah, namun tidak mustahil dilakukan.
 • Cepat dan mudah untuk jadi kaya! Siapa yang tak nak, kan? Lazimnya, inilah cara yang selalu digunakan oleh sindiket MLM atau lebih dikenali sebagai skim cepat kaya. Sindiket ini giat menyasarkan golongan mahasiswa terutamanya di universiti sekitar Lembah Klang dan memanipulasikan golongan ini yang dilihat naif dan senang ditipu.
 • MINAT Nur Maisarah Tahir, 21, terhadap jurusan Pembangunan Sumber Manusia telah lahir sejak belajar di Matrikulasi lagi kerana kerja pengurusan yang melibatkan ramai orang dan memerlukan organizing skills merupakan kesukaannya.
 • 1. Kenali kekuatan diri Sebagai mahasiswa, kalian mempunyai pelbagai kelebihan dalam diri. Gali dan gilap bakat yang ada untuk dikomersialkan.
 • KUALA LUMPUR - Penuntut Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) diminta untuk bersedia bagi menghadapi kederasan teknologi digital masa kini.
 • KESATUAN pelajar atau Students' Union, adalah sebahagian daripada aspirasi Kementerian Pendidikan terhadap perjalanan reformasi institusi pendidikan tinggi.
 • ‘Orang selalu berputus asa kerana tidak faham, sedangkan kerana tidak fahamlah mereka perlu duduk belajar.’ - Amirrosyadie. Kata-kata ini dipetik daripada status Instagram pemilik nama lengkap Amir Firdaus Eddy Rosyadie, 21, penuntut tahun ketiga Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal, Universiti Malaya (UM).
 • Melihat kepada personalitinya, mungkin ramai tidak menyangka Sarah Diyana Noor Azami, 25, seorang yang aktif dalam pelbagai jenis sukan terutama futsal yang mana dia merupakan salah seorang pemain utama pasukan futsal Universiti Putra Malaysia (UPM).
 • SERDANG - Keunikan setiap pesakit memerlukan pelbagai jenis prosedur kerana organ yang berpenyakit (pathologi) bagi setiap pesakit adalah berbeza dan kadangkala kaedah untuk merawat sesuatu penyakit melibatkan latihan khusus berdurasi panjang yang menelan masa bertahun-tahun.
 • SHAH ALAM - SETIAP orang mempunyai impian masing-masing. Sama juga bagi Nur Fatin Abdul Rahman, siswi Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Kesusasteraan Melayu, Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi).
 • SHAH ALAM - Musim pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) di kebanyakan Institusi Pengajian Tinggi (IPT) kini sudah bermula. Sebagai wakil pelajar, MPP bukan sekadar menyuarakan isi hati dan pandangan kepada sesebuah institusi, tetapi juga bertanggungjawab membantu melahirkan pelajar cemerlang dalam segala aspek. Justeru, ciri-ciri berikut perlu ada dalam diri setiap pelajar yang mahu menjadi MPP.
 • SHAH ALAM - Asalnya dia seorang yang pendiam, pasif dan kurang keyakinan diri. Namun, lama-kelamaan, Ahmad Safiuddin Ibrahim, 22, sedar dia tidak boleh terus berada dalam 'dunia'nya sendiri. Lantas, demi mengubah sifatnya itu, Ahmad Safiuddin cuba menceburi pelbagai aktiviti terutama yang berkaitan kemasyarakatan.
 • SHAH ALAM - DALAM satu ruangan penulisan #MalaysiaMembaca di dalam akhbar Sinar Harian hasil tulisan Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik baru-baru ini telah menyuarakan pendapatnya bahawa di era Malaysia Baharu ini mahasiswa perlu diberi kuasa untuk menguruskan Pilihan Raya Kampus (PRK) mereka sendiri.
 • "MASUK PALAPES?" "Oh, tak mungkin." Situasi sebegini mungkin biasa didengar terutama bagi pelajar baharu mendaftar di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) apabila disarankan atau ditawarkan untuk menyertai aktiviti kokurikulum beruniform terutama dalam PALAPES (Pasukan Latihan Pegawai Simpanan) atau juga sinonim sebagai ROTU (Reserve Officer Training Unit). Ini kerana mungkin sesetengahnya masih dibelenggu mitos tentang cabaran yang harus dilalui terutama semasa menjalani latihan fizikal di lapangan.
 • MINAT mendalam dan kecintaan kepada alam sekitar ternyata membawa tuah buat Norazlin Hassan, mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan (Tenaga & Alam Sekitar) di Fakulti Teknologi Kejuruteraan, Universiti Malaysia Pahang (UMP), apabila dipilih menerima Penghargaan Khas Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi yang disampaikan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Datin Paduka Ir. Dr. Siti Hamisah Tapsir dalam Majlis Anugerah Tokoh Siswa 2017 yang telah berlangsung di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) baru-baru ini.
 • PROGRAM latihan industri tidak asing lagi kepada mahasiswa yang mengikuti program diploma mahupun ijazah sarjana muda di institusi pengajian tinggi. Ia merupakan fasa yang sangat signifikan kepada mahasiswa bagi mendapatkan gambaran sebenar dunia pekerjaan. Panduan berikut boleh membantu mahasiswa sebelum memulakan langkah ke program latihan industri.
 • MELIHAT kawan-kawan mendapat pointer tinggi setiap kali semester tentu akan timbul perasaan teruja dengan pencapaian yang dimilikinya. Di sudut hati, timbul pertanyaan bagaimana dia mampu meraih pencapaian cemerlang dengan mengekalkan pointer setiap semester, apakah rahsianya?
 • Transisi dari zaman sekolah ke era kampus, dari zaman 'mentah' ke permulaan dewasa menjadikan seseorang mudah terdedah dan terpengaruh dengan persekitaran termasuk dalam berkawan.
 • Tahniah kepada anda yang berjaya mendaftar sebagai pelajar baharu di universiti dan kini bergelar mahasiswa
 • USIANYA baru mencecah 20 tahun, namun pengalaman yang dilalui Mogesh a/l Sababathy, penuntut tahun kedua Sarjana Muda Sains Biologi Marin di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) ini khususnya dalam aktiviti kemasyarakatan agak luas. Apa tidaknya, mula terlibat dengan kesukarelawanan sejak umur 12 tahun di Kenchara Soup Kitchen iaitu sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang membantu masyarakat kurang bernasib baik terutama gelandangan di sekitar ibu kota.
 • Minat dan kecenderungannya ketika di sekolah adalah dalam bidang sukan ragbi, malah Khaziq Ashraf Muhamad Nasrah juga pernah mewakili sekolah dalam pertandingan di peringkat kebangsaan. Namun, sejak masuk ke universiti, fokusnya mula beralih dalam kegiatan keusahawanan dan berpersatuan, bahkan pernah mewakili universiti dalam pertandingan keusahawanan yang diadakan di sebuah universiti seawal tahun pertama pengajiannya.
 • GAMBARAN tentang kehidupan di kampus atau universiti selalunya membuatkan kalangan mahasiswa teruja untuk melaluinya. Namun, untuk mempersiapkan diri mengharungi selama tiga ke empat tahun pengajian, perkara berikut mahasiswa perlu tahu dan ambil perhatian agar kehidupan yang dilalui dalam tempoh itu menyeronokkan.
 • MINGGU pendaftaran kemasukan pelajar baharu di kebanyakan kampus telah pun berlalu sejak seminggu yang lalu. Pasti Minggu Orientasi memberi pengalaman berharga buat pelajar baharu ini untuk meneroka lebih mendalam tentang dunia kampus.
 • MUSIM pendaftaran pelajar-pelajar lepasan sekolah ke menara gading kini kembali. Pelbagai reaksi dan ekspresi terpancar di wajah mereka. “Malu bertanya sesat jalan.. usaha tangga kejayaan” adalah antara kata-kata azimat yang sering diungkapkan ibu bapa sebelum meninggalkan anak-anak mereka di menara gading.
 • KEHIDUPAN kampus adalah suatu fasa baharu bagi siswa yang baru melangkah ke menara gading. Perjalanan sebagai penuntut universiti adalah sesuatu yang asing dan berbeza daripada alam persekolahan. Transisi ini memerlukan siswa segera beradaptasi untuk menempuh cabaran universiti sekali gus mendewasakan diri.
 • USAHA dan kegigihan selama empat tahun mendalami bidang Kejuruteraan Biokimia dalam Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (dengan Kepujian) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), ternyata membuahkan hasil membanggakan buat diri Nur Fatin Ajeera Mohd Isa, 24, apabila berjaya menamatkan pengajian dengan mengumpul CGPA 3.65/4.00 menerusi tesis tahun akhir
 • LIMA orang mahasiswa Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) telah berjaya mengharumkan nama UTeM di peringkat kebangsaan apabila memenangi salah satu kategori utama dalam tiga kategori yang dipertandingkan dalam Program Genesis: Buddies Jamboree anjuran Pusat Mobiliti dan Kolaborasi Antarabangsa, Universiti Sains Malaysia (IMCC–USM) baru-baru ini.
 • Universiti Malaysia Terengganu (UMT) sekali lagi melakar sejarah dalam penyelidikan inovasi bagi penghasilan kaedah pendebungaan baharu tanaman fertigasi Melon Manis Terengganu (MMT).
 • KITA bakal menyambut hari kemerdekaan kali ke-61 tanggal 31 Ogos ini. Setiap tahun, negara kita pasti akan menyambutnya dengan penuh kemeriahan bagi memberi penghormatan dan pendedahan kepada generasi lama dan baharu tentang perjuangan para pejuang yang tidak ternilai buat negara.
 • MELIHAT penampilannya yang persis model, mungkin ramai tidak percaya si pemilik nama Tan Chiew Sia ini sebenarnya merupakan seorang mahasiswa 'anak kapal' jurusan Sarjana Muda Sains, Fakulti Sains Nautika dan Pengangkutan Maritim di UMT.
 • KOTA BHARU - Universiti Malaysia Kelantan (UMK) menawarkan peluang melanjutkan pengajian peringkat sarjana muda secara separuh masa di Kampus Kota, Pengkalan Chepa, bermula September ini.
 • MACHANG - Universiti Teknologi Mara (UiTM) melonjak 23 anak tangga menjadi universiti ke-158 terbaik seluruh Asia dalam senarai Quacquarelli Symonds (QS) Asia University Ranking 2018.
 • HULU SELANGOR - Darul Quran mencatatkan sejarah apabila mengembangkan program Sijil Asas Tahfiz al-Quran dengan kemasukan pelajar saudara baharu daripada bangsa India, Cina, pribumi Sabah dan Sarawak Orang Asli.
 • SERAMAI 200 pelajar dari Himpunan Mahasiswa Kelantan (Himsak) telah menyertai program gotong-royong perdana Himsak di Tanah Perkuburan Bukit Chenda, Gunong, baru-baru ini.
 • MENDAKI gunung kini antara aktiviti riadah yang menjadi kegemaran golongan remaja dan belia terutama penuntut universiti.
 • Inovasi kapsul di ekstrak daripada daun gelenggang untuk merawat sembelit yang dibangunkan penyelidik Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah memenangi Anugerah Terbaik Kategori Pelajar dalam Pertandingan Reka Cipta, Kreatif dan Inovasi (Citrex) 2018.
 • Politeknik Kota Bharu akan melaksanakan program outreach menggunakan pelajarnya dalam usaha menarik minat lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mengikuti pengajian teknikal di institusi itu.
 • SERAMAI 72 penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Melaka Kampus Bandaraya Melaka dan Jasin berjaya menamatkan Latihan Intensif Bakal Komander (LIBK) Siri 5/2018 di Padang Kawad UiTM Cawangan Melaka Kampus Jasin.
 • Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) kini proaktif menggerakkan program sahsiah diri dan motivasi kepada pelajar serta ibu bapa di negeri ini.
 • KE mana arah tuju bola sepak? Kemungkinan besar inilah persoalan yang mungkin difikirkan kita sejajar perkembangan yang ketara berbeza daripada pelbagai sudut. Jelas, kelangsungan bola sepak itu sendiri akan terjejas sekiranya revolusi kewangan kembali mempengaruhi.
 • KEMAMAN - Kolej Universiti TATI (TATIUC) membelanjakan hampir RM50,000 bagi melaksanakan kem kepada pelajar di 30 sekolah seluruh Terengganu menerusi program tanggungjawab sosial korporatnya (CSR) pada tahun lalu.
 • KOTA BHARU - Seawal jam 8.30 pagi, petugas-petugas di Kampus Institut Pendidikan Guru (IPG) Kota Bharu sedia menggalas tanggung jawab memudahkan proses membuang undi memilih tokoh kepimpinan sesi pengajian mereka.
 • UNIVERSITI Sains Islam Malaysia (Usim), Nilai dinobatkan sebagai penerima Anugerah Komitmen Universiti Terbaik bagi tahun ketiga berturut-turut berdasarkan pencapaian cemerlang dipamerkan.
 • POLITEKNIK Seberang Perai (PSP) menubuhkan PSP Autotech sebagai pusat latihan kepada pelajar untuk menceburi bidang kemahiran automotif dan keusahawanan.
 • SERAMAI 217 penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) ditauliahkan sebagai pegawai inspektor dalam majlis penuh istiadat di UiTM Seri Iskandar, baru-baru ini.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf