LELAKI bergelar ayah ibarat nakhoda dalam keluarga. Jika betul cara membimbing keluarga untuk masuk syurga, dia adalah ayah yang berjaya. Namun bagi ayah yang gagal ibarat ketam mengajar anaknya berjalan.

Jika ditanya siapakah yang mahu digelar ayah yang gagal? Apakah kayu pengukur untuk menilai seseorang ketua keluarga menjadi ayah hebat atau gagal?

Sinar FB Live Resolusi Keluarga 1440H Siri 1 mengupas tajuk “Jangan jadi ayah gagal” melalui perkongsian ilmu daripada Penasihat Rumah Ngaji, Ustaz Safri Muhammad Zein, Pakar Keluarga dan Kasih Sayang, Dr Rozita Shaari atau dikenali Ibu Rose, manakala Ketua Pegawai Penyelidik Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF), Fazrul Ismail sebagai moderator.

Fazrul melontarkan situasi masyarakat hari ini yang menghadapi keluarga berantakan dan ayah tidak seperti yang diharapkan. Apakah tuntunan al-Quran yang boleh diikuti untuk menjadi ayah berjaya?

Bagi menjawab persoalan tersebut, Safri berkata, apabila bercakap mengenai ayah, ia tidak terlepas daripada panduan al-Quran sebagai petunjuk kepada manusia. Ayah yang hebat mampu menanamkan akidah yang murni dan akhlak yang mulia kepada anak dan ahli keluarga.

ALLAH SWT berfirman yang bermaksud: “Adakah kamu menjadi saksi saat maut akan menjemput Yaakub, ketika dia berkata kepada anak-anaknya. “Apa yang kamu sembah sepeninggalan ku?” Mereka menjawab, “Kami akan menyembah Tuhanmu dan Tuhan nenek moyangmu, iaitu Ibrahim, Ismail dan Ishak, (iaitu) Tuhan Yang Maha Esa dan kami (hanya) berserah diri kepada-Nya.” (Surah Al-Baqarah: 133)

Safri berkata, kisah Nabi Yaakub AS ketika didatangkan sakaratul maut, telah memanggil anak-anaknya. Beliau bertanya, apakah pegangan akidah mereka selepas beliau wafat. Inilah cara pemikiran seorang ayah yang hebat sebagai contoh teladan kepada manusia.

Keutamaan akidah

Bertadabbur daripada ayat 133 dalam Surah Al-Baqarah, bahawa asas pendidikan bermula dari rumah oleh seorang ayah. Hasil didikan ayah hebat, maka lahirlah anak yang hebat, iaitu mampu berpegang teguh kepada akidah iaitu beriman kepada ALLAH SWT, menjalankan sunnah Rasulullah SAW dan melakukan tuntutan akidah.

“Kalangan ayah zaman sekarang dikatakan gagal apabila hati mereka dijajah dengan sifat keduniaan. Mereka mampu memberikan wang untuk pembelajaran anak di mana sahaja, namun gagal dalam mendidik anak dengan akidah yang murni dan akhlak yang terpuji.

“Untuk menjadi ayah hebat, perlu membimbing anak ke jalan ALLAH agar mereka berserah diri atau bertawakal sepenuhnya kepada ALLAH SWT dan tawakul, yakni berasakan ALLAH segala-galanya dalam kehidupan.

“Ini bermakna ayah mempunyai tanggungjawab besar untuk memimpin anak berjaya di dunia dan akhirat, seterusnya mampu masuk syurga sekeluarga,” katanya.

Ibu Rose memberitahu kalangan ibu dan isteri berada dalam dilema apabila pasangannya tidak sehaluan dalam mendidik anak. Sebenarnya isteri mahu menjadi rakan kepada suami untuk bersama membimbing anak.

“Ayah dikatakan gagal apabila tidak mampu memberi contoh yang baik kepada anak seperti tidak solat dan selalu marah. Inilah yang meruntun jiwa si ibu apabila terlalu mengharapkan si ayah sebagai ketua untuk membimbing keluarga tapi tidak kesampaian.

“Oleh itu peranan ibu untuk mengatasi cabaran tersebut dengan membantu si ayah dari segi memberi contoh baik dan membimbing anak. Pada masa sama, kita perlu mengingatkan anak untuk mendoakan ayah mereka agar diberi taufik dan hidayah.

“Si ibu tidak wajar menjatuhkan air muka suami yang kurang mampu menjadi pemimpin keluarga. Ambillah iktibar kisah Asiah dan mohonlah kekuatan daripada ALLAH SWT untuk memandu keluarga ke syurga.”

Beliau mengucapkan syabas kepada ayah yang berjaya menggerakkan keluarga dengan lancar. Jika ada ayah yang ingin berubah, teruskan cari jalan untuk memperbaiki kesilapan.

Kalimah tayyibah

Seterusnya Fazrul melontarkan persoalan apakah persediaan bagi ayah dan bakal ayah supaya tidak menjadi ayah yang gagal.

Safri menjawab, dalam Surah Al-Tahrim ayat 6 menekankan bagi seorang ayah atau ibu atau bakal ayah dan ibu dalam menjaga keluarga daripada api neraka. Oleh itu, jagalah diri kita sebelum berumahtangga untuk menjadi yang terbaik agar mendapat pasangan yang baik sebagaimana janji ALLAH dalam Surah Al-Nur ayat 26.

“Seorang ayah yang berjaya akan menunjukkan contoh akhlak yang mulia kepada anak. Ini kerana Rasulullah SAW diutuskan untuk menyempurnakan akhlak.

“Ayah yang hebat mampu berkomunikasi baik dengan anak. Dalam Surah Luqman, Luqman memanggil anaknya, “Ya bunaya” dengan panggilan yang lembut dan kasih sayang. Apabila si ayah memanggil anak dengan panggilan mesra, anak akan mudah mendengar kata.”

“Jika ingin menegur kesilapan atau kesalahan anak, ayah perlu memberi penjelasan. Teguran cara marah tanpa sebarang penjelasan akan membuatkan si anak tidak faham dan mengabaikan perkara tersebut,” katanya.

Ibu Rose menambah, perkataan yang baik mampu memberi kesan positif kepada kita. Ini terbukti apabila Dr Masaru Emoto dari Universiti Yokohama, Jepun mengkaji molekul air yang berubah bentuk apabila didedahkan dengan kata-kata, pesanan dan tulisan yang positif dan negatif.

“Ini sebenarnya hasil akidah dan cara hidup kita dengan melihat akhlak mulia Rasulullah SAW bersama keluarga. Manusia mempunyai hati yang mudah tersentuh dengan kelembutan dan kasih sayang.”

Fazrul berkata, jika seseorang itu boleh mengikut panduan al-Quran untuk berkomunikasi dengan baik atau kalimah tayyibah, ini bermakna dia mampu meneduhkan anak dan isteri dengan kasih sayang.

ALLAH SWT berfirman yang bermaksud: “Tidakkah kamu memerhatikan bagaimana ALLAH telah membuat perumpamaan kalimah yang baik seperti pohon yang baik, akarnya kuat dan cabangnya (menjulang) ke langit.” (Surah Ibrahim: 24)

Beliau merumuskan bahawa peranan ayah dan ibu adalah penting untuk membina syurga di rumah, seterusnya membina rumah di syurga. Oleh itu, perlu ada perjuangan untuk membawa keluarga masuk syurga.

Melalui kempen My Family #QuranHour dan #SavingFamilies, WUIF menampilkan Resolusi Keluarga 1140H sebagai perancangan sekeluarga untuk mencapai misi dalam tempoh enam bulan, setahun dan akhirat.

“Ambil peluang untuk memperbaiki diri dan keluarga agar dapat mencapai visi iaitu masuk syurga sekeluarga,” katanya.