Auta

KADAR bayaran kompaun yang dikenakan kepada pengguna kenderaan yang lewat memperbaharui lesen memandu yang telah tamat tempoh kini kembali tular menerusi aplikasi WhatsApp.

Risalah yang tersebar itu, menyenaraikan kompaun sehingga RM300 dan mendakwa kadar yang akan dikenakan kepada pemandu adalah bergantung kepada tempoh kelewatan untuk memperbaharui lesen.

Selain itu, risalah mendakwa perkara itu adalah dibawah kesalahan Seksyen 26 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, memandu tanpa lesen yang sah dan tamat tempoh.

Lebih mengelirukan apabila risalah tersebut turut mempamerkan logo rasmi Jabatan Pengangkutan Jalanraya Malaysian (JPJ).

Fakta

BAGI menjelaskan mengenai perkara itu, JPJ memaklumkan pihaknya hanya mengenakan kompaun kepada kesalahan memandu tanpa lesen dan yang sudah tamat tempoh.

Dalam satu kenyataan itu, JPJ berkata, sebarang pembaharuan lesen memandu tamat tempoh boleh dilakukan di semua pejabat JPJ atau agensi yang dilantik.

Pembaharuan lesen tidak dikenakan kompaun dan tertakluk bagi lesen memandu yang tamat tempoh tidak lebih tiga tahun.

JPJ berkata, risalah berkenaan adalah kompaun bagi kesalahan memandu atau menunggang tanpa lesen atau lesen tamat tempoh yang tertakluk mengikut Seksyen 26(1) Akta JPJ 1987.

Sehubungan itu, JPJ menasihati orang ramai agar tidak mudah mempercayai sebarang mesej yang tular di media sosial tanpa mengetahui kesahihan sumbernya.

Orang ramai juga diminta merujuk terus kepada JPJ sekiranya terdapat sebarang kemusykilan dan tidak turut serta menyebarkan salah faham berkenaan.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Shafien Mamat mengesahkan tular kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun di Batu Tiga diculik adalah palsu.
  • SHAH ALAM - Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi akaun Facebook dan disahkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM), memaklumkan tidak ada kod sekuriti dengan cara memasukkan nombor pin terbalik pernah diwujudkan bagi menjamin keselamatan pengguna mengeluarkan wang di mesin pengeluaran wang automatik (ATM).
  • TERSEBAR viral di laman sosial mengatakan terdapat taktik terbaru penjenayah untuk merompak rumah tertentu.
  • SELEPAS disahkan palsu tahun lalu, Majlis Jom Nikah didakwa anjuran Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus kini sekali lagi disebarkan secara meluas menerusi media sosial serta aplikasi WhatsApp.