KUALA LUMPUR - Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menganggap tindakan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar bertemu dengan anak perempuan kepada Jamalul Kiram lll iaitu Jacel Kiram merupakan penderhakaan kepada negara.

Melalui pernyataan saksinya dalam perbicaraan kes saman fitnah Nurul Izzah terhadap beliau dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam, Ahli Parlimen Bera itu berkata, beliau beranggapan demikian kerana Nurul Izzah bertemu dengan individu dikaitkan dengan kumpulan yang mengisytiharkan perang terhadap Malaysia.

“Individu itu juga (Jacel Kiram) mempunyai kaitan dengan insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah yang menggugat ketenteraman awam dan keselamatan negara serta menyebabkan beberapa anggota keselamatan terkorban.

“Atas sebab itu, pada pandangan saya tindakan plaintif (Nurul Izzah) tersebut boleh diambil tindakan di bawah Kanun Keseksaan dan Akta Pencegahan Keganasan 2015 (Pota),” jelasnya.

Ismail Sabri berkata, beliau mengeluarkan kenyataan tersebut selaras dengan peranan dan tanggungjawab beliau sebagai menteri dan pemimpin negara yang bertanggungjawab terhadap perkara berhubung kepentingan negara.

“Saya juga bertanggungjawab sebagai menteri dan ahli parlimen serta wakil rakyat untuk menjelaskan kepada rakyat implikasi pertemuan plaintif dengan Jacel Kiram kerana insiden pencerobohan di Lahad Datu,” katanya.

Ismail Sabri berkata, beliau mengeluarkan kenyataan tersebut sebagai jawapan kepada soalan wartawan dalam satu Majlis Berkhatan Perdana anjuran Pemuda Umno di Dewan Rakan Muda Bera, Pahang pada 22 November 2015.

Sementara itu, ketika menjawab pemeriksaan balas oleh peguam R Sivarasa yang mewakili Nurul Izzah, Ahli Majlis Tertinggi Umno itu menjelaskan, apa yang dicakapkan itu bukan tuduhan, sebaliknya merupakan pandangannya.

“Saya tidak menyebut atau mengisytiharkan plaintif sebagai penderhaka tetapi itu adalah pandangan saya terhadap tindakannya. Tuduhan dan pandangan adalah dua perkara yang berbeza,” katanya.

Menjelaskan lebih lanjut, Ismail Sabri berkata, beliau juga tidak mengetahui tentang dua kenyataan penjelasan yang dibuat plaintif berhubung isu gambar tersebut yang dimuat naik di Facebooknya.

Sementara itu, menjawab soalan  Peguam Kanan Persekutuan, Zurin Elena Mohd Dom yang mewakilinya dan Khalid, Ismail Sabri berkata dia tidak mengetahui bahawa Nurul Izzah ada mengeluarkan penyataan maaf berhubung isu itu di laman Facebook miliknya.

“Saya difahamkan plaintif ada mengeluarkan permohonan maaf di Facebook. Bagaimanapun saya tidak ‘berkawan’ dengan dia di Facebook. Plaintif perlu berlaku jujur dengan membuat sidang akhbar untuk memaklumkan kepada rakyat.

“Permohonan maaf itu tidak dilaporkan di media. Saya hanya bergantung kepada media arus perdana,” katanya.

Zureen Elena kemudian memohon mahkamah untuk menutup kes berkenaan kerana tiada saksi yang akan dikemukakan.

Pesuruhjaya Kehakiman Datin Faizah Jamaludin, menetapkan 16 November ini, untuk pengurusan kes bagi kedua-dua pihak menyiapkan nota prosiding.

Pada 26 November tahun lalu, Nurul Izzah memfailkan saman itu dengan mendakwa Khalid dan Ismail Sabri mengeluarkan perkataan-perkataan fitnah terhadapnya dalam dua sidang media berasingan berkaitan gambar bersama Jacel Kiram ketika lawatan di Filipina pada 2015.

Sehubungan itu, plaintif menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk, faedah, kos, dan perintah injunksi bagi menghalang defendan mengulangi dan menerbitkan perkataan fitnah tersebut.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SEGAMAT - Tindakan polis menyoal siasat isteri bekas perdana menteri, Tun Dr Siti Hasmah Ali berkaitan penyertaan beliau dalam perhimpunan ‘Wanita Bantah Politik Toksik’ di Kuala Lumpur, September lalu, disifatkan siasatan terpilih dan tidak adil.
  • KUALA LUMPUR - Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menganggap tindakan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar bertemu dengan anak perempuan kepada Jamalul Kiram lll iaitu Jacel Kiram merupakan penderhakaan kepada negara.
  • KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menyifatkan perbuatan Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berjumpa Jacel Kiram, anak perempuan Jamalul Kiram III, adalah satu pengkhianatan kerana wanita itu dianggap musuh negara.
  • PUTRAJAYA - Mahkamah Rayuan hari ini menolak rayuan dikemukakan National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) dan Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Seri Mohamad Salleh berhubung saman fitnah mereka terhadap Nurul Izzah Anwar dan PKR berkaitan kenyataan pembelian lapan unit hartanah di KL Eco City.