AUTA

MESEJ berkaitan pengedaran dadah jenis syabu di sekolah-sekolah terutama sekolah rendah, mula tersebar melalui aplikasi WhatsApp sejak empat hari lalu.

Mesej berkenaan berbunyi: “Dadah jenis baharu yg mula diedarkan ke sekolah-sekolah terutama sekolah rendah. Dadah jenis syabu, 'crystal meth' dikenali juga sebagai 'strawberry meth' berperisa strawberi.

Ada yang berperisa coklat dan sebagainya. Juga dikenali sebagai 'Strawberry Pop Rocks' seperti nama yang diberi. Awas yang ada anak-anak dan yang tidak ada anak, cuma anak didik kita.

Beritahu mereka tentang kehadiran jenis dadah ini yang sangat merbahaya sebab boleh merosakkan otak pertimbangan akal... Ada dijual dekat kedai dan mungkin peniaga yang dekat kawasan sekolah kerana peniaga itu pun tidak tau kandungannya. Oleh itu, sila berhati-hati. Sila pantau dan beri maklum balas jika terkesan di daerah tuan-tuan. Terima kasih."

Perkara berkenaan telah mendatangkan kebimbangan terutama dalam kalangan ibu bapa yang khuatir sekiranya mesej yang disebar adalah benar.


FAKTA

Bagaimanapun maklumat itu dinafikan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim yang mengesahkan mesej tersebut adalah palsu dan tidak benar.
“Pihak polis tidak pernah menerima sebarang laporan berkaitan kes tersebut.

“Memang benar sebelum ini, terdapat kes membabitkan dadah jenis syabu yang dibungkus dengan plastik gula-gula. Namun ia tidak diedarkan ke sekolah-sekolah,” katanya.

Menurut Noor Rashid, mereka yang menyebarkan mesej ini, mungkin bertujuan untuk menakut-nakutkan orang ramai terutama ibu bapa yang mempunyai anak bersekolah.
“Saya tidak faham mengapa mesej begini disebarkan dan dari mana maklumat diperolehi.

“Orang ramai tidak perlu bimbang. Polis sentiasa memantau sebarang bentuk pengedaran dadah dan akan memastikan kawasan sekolah selamat dari gejala ini,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KADAR bayaran kompaun yang dikenakan kepada pengguna kenderaan yang lewat memperbaharui lesen memandu yang telah tamat tempoh kini kembali tular menerusi aplikasi WhatsApp.
  • Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Shafien Mamat mengesahkan tular kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun di Batu Tiga diculik adalah palsu.
  • SHAH ALAM - Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi akaun Facebook dan disahkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM), memaklumkan tidak ada kod sekuriti dengan cara memasukkan nombor pin terbalik pernah diwujudkan bagi menjamin keselamatan pengguna mengeluarkan wang di mesin pengeluaran wang automatik (ATM).
  • TERSEBAR viral di laman sosial mengatakan terdapat taktik terbaru penjenayah untuk merompak rumah tertentu.
  • SELEPAS disahkan palsu tahun lalu, Majlis Jom Nikah didakwa anjuran Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus kini sekali lagi disebarkan secara meluas menerusi media sosial serta aplikasi WhatsApp.