Auta

Status halal hidangan burger ‘Quater Pounder’ yang dijual di restoran makanan segera McDonald's dipertikai.

Sebaran ‘print screen’ perbualan kumpulan WhatsApp yang kononnya didedahkan sendiri oleh kakitangan restoran makanan segera itu yang mendakwa 60 peratus kandungan burger itu ialah daging lembu manakala 40 peratus lagi daging babi.

Bekalan produk daging sejuk beku itu diimport dari Amerika Syarikat.

Dalam sebaran berkenaan, seorang wanita memberitahu suaminya yang berkunjung ke McDonald's menerusi kaunter pandu lalu bertanyakan kepada kakitangan restoran makanan segera mengapa akhir-akhir ini burger Quater Pounder tidak lagi dijual dan dimaklumkan bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah mengharamkan menu tersebut kerana tidak halal.

Fakta

Orang ramai dinasihat menghentikan penyebaran berita palsu mengenai status halal produk restoran makanan segera McDonald’s yang dikesan kembali aktif di laman sosial.

Seorang jurucakap Jakim menarik perhatian bahawa jabatan itu sebelum ini pernah mengeluarkan kenyataan berhubung status halal restoran berkenaan.

“Kita harap perkara ini tidak lagi dimainkan oleh orang ramai,” katanya.

Berita palsu itu mempertikaikan status halal hidangan burger Quarter Pounder yang dijual di restoran makanan segera itu.

Dalam kenyataan pada 9 Mei lalu, Jakim berkata, McDonald’s adalah pemegang sijil halal yang sah.

Menurutnya, restoran itu komited terhadap prosedur dan piawaian ditetapkan Jakim.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KADAR bayaran kompaun yang dikenakan kepada pengguna kenderaan yang lewat memperbaharui lesen memandu yang telah tamat tempoh kini kembali tular menerusi aplikasi WhatsApp.
  • Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Shafien Mamat mengesahkan tular kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun di Batu Tiga diculik adalah palsu.
  • SHAH ALAM - Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi akaun Facebook dan disahkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM), memaklumkan tidak ada kod sekuriti dengan cara memasukkan nombor pin terbalik pernah diwujudkan bagi menjamin keselamatan pengguna mengeluarkan wang di mesin pengeluaran wang automatik (ATM).
  • TERSEBAR viral di laman sosial mengatakan terdapat taktik terbaru penjenayah untuk merompak rumah tertentu.
  • SELEPAS disahkan palsu tahun lalu, Majlis Jom Nikah didakwa anjuran Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus kini sekali lagi disebarkan secara meluas menerusi media sosial serta aplikasi WhatsApp.