Auta

SATU rakaman audio dan gambar memaparkan belakang badan seorang mangsa yang cedera dan kelihatan berlubang-lubang disebarkan di media sosial.

Melalui rakaman audio itu dalam bahasa Melayu itu, suara seorang lelaki menjelaskan bahawa kecederaan itu berpunca daripada sikap mangsa yang mengecas telefon bimbit sambil memasang lagu dan memakai ‘ear phone’.

Mangsa kemudiannya dikatakan tertidur dan telefon bimbitnya terlebih cas. Suara dalam rakaman itu mendakwa cas elektrik disalurkan melalui 'ear phone' dan menyebabkan badan mangsa berlubang.


Fakta

KEJADIAN sebenar berlaku di India akibat rusuhan seperti dilaporkan laman web berita Khalsa Force.

Dalam kejadian itu, polis menggunakan bom buluh, meriam air dan peluru hidup terhadap peserta himpunan di Moga, Punjab.

Tiga orang dilaporkan mati, manakala ratusan yang lain tercedera. Namun, tidak dapat dipastikan sama ada mangsa dalam gambar tersebut terselamat atau tidak.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KADAR bayaran kompaun yang dikenakan kepada pengguna kenderaan yang lewat memperbaharui lesen memandu yang telah tamat tempoh kini kembali tular menerusi aplikasi WhatsApp.
  • Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Shafien Mamat mengesahkan tular kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun di Batu Tiga diculik adalah palsu.
  • SHAH ALAM - Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi akaun Facebook dan disahkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM), memaklumkan tidak ada kod sekuriti dengan cara memasukkan nombor pin terbalik pernah diwujudkan bagi menjamin keselamatan pengguna mengeluarkan wang di mesin pengeluaran wang automatik (ATM).
  • TERSEBAR viral di laman sosial mengatakan terdapat taktik terbaru penjenayah untuk merompak rumah tertentu.
  • SELEPAS disahkan palsu tahun lalu, Majlis Jom Nikah didakwa anjuran Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus kini sekali lagi disebarkan secara meluas menerusi media sosial serta aplikasi WhatsApp.