ISTANBUL – TURKI. Walaupun bukan peminat tegar seni, seni bina atau sejarah namun, anda wajib mengunjungi Muzium Istana Topkapı di sini.

Apabila tiba di sana, terus sahajalah ke kawasan yang menghadap laut dan nikmatilah pemandangan latar langit yang menakjubkan di kota ini.

Bagi mereka yang berminat dengan koleksi yang terdapat di muzium berkenaan dan mahu ‘menerokai’ halaman dan kamar yang sarat dengan pelbagai khazanah, ia pasti mencipta pengalaman budaya yang menyeronokkan buat mereka.

Istana Topkapı terletak menghadap Bosphorus yang bertemu Laut Marmara dan dibina pada abad ke-15 semasa pemerintahan Sultan Mehmet II yang juga dikenali sebagai Fateh – Penakluk Konstatinopel.

Ia terletak di kawasan yang menghimpunkan tempat-tempat tarikan yang mesti dikunjungi di Istanbul termasuk Masjid Sultan Ahmet (Masjid Biru) dan Muzium Hagia Sophia, yang terletak berdekatan satu sama lain.

Banyak Pengkisahan Topkapi

Di sinilah sultan-sultan Uthmaniyah bersemayam selama beratus-ratus tahun. Tetapi, Topkapi memberi pengkisahan yang lebih banyak lagi berbanding apa yang diceritakan dalam sejarah Turki.

Keinginan untuk mengetahui tentang khazanah yang dipamerkan itu akan membuatkan anda sanggup meluangkan masa dengan lebih lama daripada yang dirancang.

Setiap koleksi adalah sungguh istimewa, dengan ia menceritakan kisah masyarakat, tadbir urus dan diplomasi semasa zaman Uthmaniyyah.

Mahkota adalah antara hadiah-hadiah hebat yang diutuskan oleh raja-raja Mughal Asia Selatan kepada sultan-sultan berkenaan.

Koleksi porselin China yang terdapat di muzium itu juga dikatakan sebagai himpunan terbesar yang berada di luar China.

Selain barang porselin Jepun, turut dipaparkan adalah beribu-ribu barang yang dihasilkan di Jerman, Perancis dan Rusia.

Kaftan diraja, pedang, barang kemas, kapal dan banyak hadiah lain adalah sebahagian daripada koleksi empayar besar itu.

Satu ruang di dalam muzium itu yang mengagumkan saya adalah Bilik Privy ("Memiliki Oda" dalam bahasa Turki).

Sultan lindungi, pelihara warisan Islam

Sultan-sultan berkenaan sememangnya hebat kerana dapat melindungi dan memelihara warisan Islam.

Mereka berbeza dengan golongan yang menolak seni, kerana mereka dapat menjaga dan memelihara semuanya yang harus menjadi warisan keturunan.

Antara yang dipamerkan ialah mohor Nabi Muhammad SAW, sepucuk surat yang ditandatangani baginda dan pedang miliknya. Pedang-pedang sahabat Nabi, kunci Kaabah serta pelbagai objek lain yang berkaitan dengan kota suci Makkah dan Madinah turut disimpan di situ.

Sultan-sultan Uthmaniyah juga berkhidmat dan melindungi tiga kota suci umat Islam - Makkah, Madinah dan Baitulmuqaddis - dengan penuh rasa hormat.

Kamar suci pula mengandungi barang-barang peninggalan suci lain termasuk dulang yang digunakan oleh Nabi Ibrahim, pedang Nabi Daud dan jubah Nabi Yusuf.

Tetapi, tiket berasingan diperlukan untuk memasuki bahagian Harem itu, yang menjadi tempat tinggal sultan dan kerabat diraja mereka.

Projek pemuliharaan lebih rumit

Sekiranya anda beranggapan bahawa para pemerintah empayar berkenaan hidup agak sederhana, ia sememangnya tepat.

Kerja-kerja seni binanya amat luar biasa serta menarik untuk mengetahui bagaimana kehidupan peribadi mereka dan aktiviti negara dijalankan.

Berikutan kerja-kerja pemuliharaan masih dilakukan, para pengunjung tidak berpeluang melihat keseluruhan koleksi pameran yang ada di situ.

Projek pemuliharaan itu melibatkan kerja-kerja yang rumit dan meluas demi mengembalikan kegemilangannya selain memberi pengalaman yang lebih menyeronokkan kepada para pelancong.

Sedar atau tidak, beberapa pelancong turut melakukan apa yang dilazimi sultan-sultan berkenaan semasa menghuni istana tersebut - mengagumi keindahan pemandangan Istanbul dari pinggir laut. - Bernama