KUALA LUMPUR –  Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang didakwa menggunakan kedudukannya untuk meminda laporan audit akhir 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam bagi mengelakkan sebarang tindakan ke atasnya, dikehendaki membayar jaminan RM500,000 hari ini apabila mahkamah menolak permohonan beliau untuk membuat pembayaran secara ansuran.

Peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memohon agar anak guamnya dibenar membayar  RM200,000 hari ini dan esok dan bakinya RM100,000 dibayar pada Jumaat.

[ARTIKEL BERKAITAN: Najib nafi arah pinda Laporan Akhir Pengauditan 1MDB]

Hakim Azura Alwi berkata, bayaran itu tidak boleh dibayar secara ansuran dan perlu dilakukan  sepenuhnya, bagaimanapun Muhammad Shafee bertegas mahukan bayaran itu dibuat pada Jumaat yang mana Azura menjawab “No, by today” (Tidak, hari ini juga).

Azura membenarkan Najib dibebaskan dengan jaminan RM500,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 4 Jan untuk sebutan kes berkenaan.

Terdahulu, bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram, yang dilantik  sebagai Timbalan Pendakwaraya Kanan menawarkan jaminan berjumlah RM1 juta dengan seorang  penjamin kepada Najib, bagaimanapun Muhammad Shafee membantah dengan jumlah berkenaan.

Beliau memohon kepada mahkamah agar dilanjutkan jumlah jaminan berjumlah RM5.5 juta yang telah dikenakan ke atas anak guamnya secara kes berasingan daripada kes hari ini.

“Saya ingin bertanya bagi pihak anak guam saya agar dibebaskan tanpa sebarang jumlah jaminan,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya mahkamah berpendapat bahawa Najib perlu dibebaskan dengan jaminan, beliau meminta agar jumlah RM500,000 itu dimasukkan ke dalam satu lagi mahkamah, Arul Kanda  Kandasamy yang didakwa bersama-sama Najib pada transaksi yang sama, pendakwa mencadangkan jaminan RM500,000.

Beliau berkata, Najib dan Arul Kanda didakwa di bawah seksyen yang berbeza tetapi hukuman adalah sama.

Muhammad Shafee juga berkata, jumlah RM1 juta secara kasar tidak adil dan diskriminasi terhadap anak guamnya dan memohon RM500,000.

Beliau seterusnya berkata bahawa Najib, perlu mendapatkan wang daripada saudara mara dan sahabat untuk membayar jaminan yang berjumlah RM5.5 juta.

Peguam berkenaan berhujah bahawa tujuan jaminan adalah untuk jaminan kehadiran tertuduh di mahkamah, di mana kata beliau, anak guamnya tidak pernah gagal untuk hadir ke mahkamah apabila kesnya dipanggil dan malahan beliau tiba awal di mahkamah.

Beliau menjelaskan lagi, jumlah jaminan itu tidak sepatutnya bersifat kejam dan menekankan bahawa Najib bukanlah berisiko berhubung penerbangan dan tidak akan lari.

Sri Ram membantah kepada jumlah itu dan berkata bahawa Najib didakwa bagi kesalahan prinsipal manakala Arul Kanda didakwa bersubahat dengan Najib.

“Oleh itu, kesalahan prinsipal sering dilayan berbeza daripada hasutan,” katanya dan menambah bahawa beliau masih boleh ingat bahawa tidak terdapat peruntukan dalam undang-undang untuk memberi kuasa kepada mahkamah untuk menetapkan tiada jaminan dikenakan kepada tertuduh atau jaminan yang dilanjutkan oleh mahkamah lain bagi kes berasingan kepada kes yang sekarang.

Beliau juga berkata, tertuduh telah didakwa berkali-kali tetapi sepatutnya tidak ada keistimewaan bagi beliau untuk melanjutkan jaminan daripada kes yang lain kepada kes ini.

“Saya memohon secara hormat kepada mahkamah agar tidak melampaui permintaan pembela untuk  membebaskan tertuduh tanpa ikat jamin,” katanya.

Muhammad Shafee bangun dan memohon mahkamah agar mempertimbangkan jumlah jaminan RM5.5 juta dalam kes berasingan dilanjutkan kepada kes sekarang ini.

“RM5.5 juta dipikul di bahu anak guam saya,” katanya dan menambah bahawa Najib telahpun membayar jumlah berkenaan.

Sehingga kini, Najib, 65, didakwa untuk kali kelima di mahkamah dengan 39 tuduhan termasuk  pertuduhan hari ini.

Pada 4 Julai, Najib didakwa di Mahkamah Seksyen di sini dengan tiga pertuduhan pecah amanah (CBT) dan satu dakwaan penyalahgunaan kuasa berhubung dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta manakala pada 8 Ogos beliau mengaku tidak bersalah terhadap tiga dakwaan  pengubahan wang haram daripada wang yang sama.

Pada 20 September, Najib dibawa lagi di Mahkamah Sesyen dan didakwa dengan empat pertuduhan rasuah berjumlah RM2.282 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram dan pada 25 Oktober, beliau dan bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah minta dibicarakan di Mahkamah Sesyen atas enam pertuduhan CBT membabitkan dana RM6,636,065,000 milik kerajaan Malaysia. - Bernama