SHAH ALAM - Gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta sukarelawan di bawah panji SINAR4ROHINGYA yang menyertai misi bantuan pelarian Rohingya berkongsi mesej dan pengalaman melalui forum Kongsi Rasa sempena program Untukmu Rohingya Townhall 4.0, hari ini.

Selain berkongsi pengalaman di kem pelarian Rohingya di Cox’s Bazar, panel yang terdiri di kalangan wakil NGO serta wartawan Sinar Harian turut menyatakan mesej misi kemanusiaan mereka untuk membantu mangsa pelarian secara holistik.

Ketua Biro Misi Kemanusiaan Haluan, Dr Baharuddin Suri berkata, menerusi program berkenaan wakil-wakil NGO dapat berkongsi pengalaman yang dialami sendiri sepanjang menyertai misi bantuan di kem pelarian Rohingya.

“Ada kira-kira 800,000 pelarian etnik Rohingya di Cox’s Bazar, jadi kita berkongsi kesengsaraan yang dialami mereka termasuk kanak-kanak dan wanita pelarian Rohingya terutamanya selepas peristiwa Ogos 2017.

“Kita juga menceritakan bantuan yang kita berikan seperti bantuan kecemasan, khemah, air bersih dan sebagainya. Kemudian kita akan fokus bagaimana kita nak bina semula masyarakat pelarian di kem pelarian ini, bagaimana kita nak bantu mereka secara lebih holistik.

“Ini termasuklah kita bawakan bantuan pendidikan, aspek ekonomi dan sebagainya. Bantuan ini akan berterusan kita salurkan melalui Tabung SINAR4ROHINGYA dan kita harapkan masyarakat terus menyumbang untuk bantu mangsa pelarian di Cox’s Bazar ini,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden Yayasan Amal Malaysia, Jamuliddin Elias berkata, program berkenaan yang turut disiarkan secara langsung turut mendapat respons positif dari seluruh dunia termasuk United Kingdom, Qatar, Dubai dan beberapa negara Asean yang menyuarakan sokongan khusus untuk kempen SINAR4ROHINGYA.

“Saya mula menyertai misi kemanusiaan ini sejak November 2012 sehinggalah tahun 2016 apabila apabila kita tak dibenarkan masuk ke Myanmar, kemudian kita fokus di kem pelarian di Bangladesh.

“Dengan sokongan SINAR4ROHINGYA, sebanyak 104 NGO bersatu dan memberikan satu impak yang besar kepada mangsa pelarian di sana. Kita juga mempunya pelan jangka panjang antaranya program untuk bangunkan ekonomi, infrastruktur dan juga kehidupan pelarian itu sendiri agar dapat berdikari.

“Selain itu, antara input lain yang saya rasakan amat baik ialah dapat menjalinkan kerjasama dengan program #QuranHour anjuran Kumpulan Media Karangkraf. Malah program Waqaf Quran yang kita lancarkan baru-baru ini juga berjaya kumpulkan lebih 3000 naskhah Al-Quran dan kita telah edarkan. Saya lihat kerjasama ini beri impak kesinambungan yang baik dalam misi bantuan kita,” katanya.

Bagi panel wanita, Dani Daharie yang bermula sebagai sukarelawan solo, misi utamanya ialah untuk memberikan bantuan dari aspek pendidikan kepada warga pelarian di sana.

“Saya dah dua kali ke sana bermula sebangai sukarelawan solo, kemudian ditemukan dengan Dr Baharudin dan Pak Jamuliddin. Memandangkan fokus saya untuk bantu dari segi pendidikan, jadi saya mengambil peranan sebagai guru di Village of Hope.

“Antara cabaran utama ialah kekangan bahasa dan juga perlu sesuaikan silibus pengajaran memandangkan mereka kebanyakannya tiada latar belakang pendidikan formal. Namun dengan bantuan rakan-rakan dan NGO lain kita akan cuba bantu sebaik mungkin,” katanya.