AUTA

Tular satu artikel mengenai pengurusan hasil negara yang dikatakan diambil dari sumber Group Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Artikel sama turut menjadikan tajuk Analisa Bajet 2017 dan mengaitkan LHDN sebagai sumber penulisannya.

FAKTA

LHDN dalam satu kenyataan hari ini menafikan mengeluarkan artikel berkenaan.

Menurut rekod LHDN, artikel berkenaan telah ditularkan secara bermusim sejak 2015 dan beberapa penafian telah dikeluarkan oleh LHDN sebelum ini kerana ia secara sengaja mengaitkan nama lembaga itu.

Aduan rasmi telah dikemukakan kepada Biro Aduan Pengguna Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia dan sedang dalam peringkat siasatan oleh pihak berkuasa berkenaan.  

Semakan lanjut telah dibuat terhadap isi kandungan artikel tersebut dan ia dipercayai bersumberkan satu artikel yang diterbitkan oleh sebuah akhbar milik sebuah parti politik.  

LHDN berpandangan artikel tersebut dikaitkan dengan LHDN secara tidak bertanggungjawab dan ditularkan  untuk menimbulkan keresahan dalam kalangan rakyat dengan analisa ekonomi yang tidak tepat.  

LHDN menasihatkan orang ramai merujuk portal rasmi LHDN  di www.hasil.gov.my, portal Kementerian Kewangan di www.treasury.gov.my dan agensi-agensi kerajaan berkaitan bagi mendapatkan analisa serta data-data ekonomi yang tepat dan sahih.