BANDAR JENGKA - Meskipun Bajet 2018 yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak Jumaat lalu membariskan banyak insentif buat warga peneroka Felda, namun masih belum meredakan gelisah peneroka kerana isu utama berkaitan penyata hutang dan urus tadbir ladang, tidak diberikan fokus.

Penasihat Suara Generasi Kedua Felda (SGK2F) Datuk Zulkifli Norden berkata, penganugerahan beberapa insentif untuk peneroka Felda dalam Bajet 2018 amat dihargai namun pengharapan SGK2F adalah lebih kepada keprihatinan Perdana Menteri terhadap kebajikan ibu bapa peneroka Felda.

Menurutnya, bajet yang diumumkan akan lebih bermakna jika diumumkan mengenai penambahbaikan dan memperkemas sistem penyata hutang peneroka Felda yang dilihat amat mengelirukan sejak lebih 10 tahun yang lalu.

"Perincian bajet perlu juga memberi fokus kepada penyelesaian isu penyelenggaraan ladang yang amat mengecewakan dan  yang kini menjadi masalah utama Felda dan FTP adalah kekangan Tenaga Buruh Ladang dan ketidakmampuan kontraktor melaksanakan kerja pemantauan dan pengurusan ladang yang sistematik dan efisien.

"Apa yang diumumkan memang kita sangat hargai tetapi ia belum cukup mengendurkan kegelisahan warga peneroka Felda selagi sistem penyata hutang peneroka Felda lintang pukang dan penyelenggaraan ladang amat mengecewakan.

"Berdasarkan aduan yang SGK2F terima ada yang hutangnya dalam tempoh setahun hutangnya dari RM14,000 melonjak jadi RM38,000. Bila dirujuk pihak berkaitan dan kira semula boleh pula jadi RM28,000 secara tiba-tiba.

"Ada pula kes yang setelah dikira semula oleh FTP, sudah terlebih potong kira-kira RM20,000. Itu belum menyemak penyata hutang yang ladangnya semak bertahun-tahun tapi tuntutan penyelenggaraan terus dikutip," katanya kepada pemberita, di sini.   

Justeru SGK2F memohon kerajaan melantik satu syarikat bebas bagi mengemaskini penyata hutang peneroka Felda.

Bagaimanapun, SGK2F mengakui bukan semua rancangan Felda ada masalah tetapi isu tersebut wujud dan perlu diambil tindakan segera.

"Bahagian kewangan Felda perlu membuka ruang untuk perbincangan terbuka berkaitan isu ini agar anak-anak peneroka mempunyai saluran untuk menyampaikan pandangan secara telus. Sistem yang ada perlu dirombak malah syarat di dalam perjanjian antara peneroka dan Felda di mana mesti serahkan penyata kewangan setiap tiga bulan sekali perlu dipatuhi," katanya.

Jumaat lalu, Najib mengumumkan peruntukan pemberian 'durian runtuh' kepada 112,000 peneroka Felda termasuk bayaran Insentif Khas Peneroka berjumlah RM5,000 selain akan mengembalikan wang ses yang sudah dibayar oleh peneroka getah yang sudah membuat tanaman semula kelapa sawit dari tahun 2010 hingga 2016.

Najib turut mengumumkan peruntukkan RM164 juta untuk menyelesaikan masalah perumahan generasi kedua Felda dengan membina 5,000 unit rumah dengan kerjasama Syarikat Perumahan Negara Berhad.