ADA perkara yang disebut maruah kedudukan dalam pejabat. Sebagai contoh, dalam tentera anda memberi tabik hormat kepada pakaian seragam dan bukan orang yang memakainya.

Ini bermakna pangkat orang yang memakai pakaian itu yang diberi hormat dan bukan individu atas sifat peribadinya.

Pada masa yang sama, orang yang memegang jawatan tertentu atau pangkat juga mesti melindungi maruah atau digniti kedudukan atau pangkat jawatan tersebut.

Pada asasnya, anda melindungi maruah pejabat anda. Dan itulah sebabnya ia tidak wajar bagi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melibatkan diri dalam perdebatan awam dengan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Hakikat bahawa ia bukan debat yang dirancang tetapi perdebatan 'serangan hendap' - kerana pada mulanya ia hanya sepatutnya dialog dengan Perdana Menteri - menjadikan keadaan lebih teruk.

Seorang Perdana Menteri tidak patut dijemput untuk menghadiri sesuatu majlis dan majlis itu secara rahsia ditukar kepada sesuatu yang lain tanpa pengetahuan atau persetujuan Perdana Menteri terlebih dahulu.

 Inilah apa yang Perdana Menteri katanya dalam menjelaskan mengapa beliau tidak hadir dialog yang ditukar menjadi medan perdebatan Jumaat lepas.

Bagaimanapun, hari ini, Dr Mahathir berkata dengan sangat jelas bahawa beliau tidaklah berminat mendengar apa-apa penjelasan mengenai 1MDB.

Oleh itu, apakah tujuan dialog atau perbahasan itu? Satu-satunya perkara yang Dr Mahathir mahu adalah untuk Najib untuk meletak jawatan, dan seperti yang dikatakan oleh Dr Mahathir sendiri, Najib boleh kembali sebagai Perdana Menteri apabila urusan 1MDB disahkan teratur.

Kita semua tahu bahawa ia tidak mungkin boleh dibuat kerana apabila seorang Perdana Menteri meletakkan jawatan dan menyerahkan kepada penggantinya, beliau tetap dianggap telah meletakkan jawatan.

Tidak ada kemungkinan boleh kembali memegang jawatan Perdana Menteri melainkan jika dia berbuat demikian sebagai de facto Perdana Menteri (atas nama sahaja) dan memerintah negara ini dari belakang tabir.

***Penulis ialah Datuk Seri Panglima Salleh Said Keruak adalah Speaker Dun Sabah, menggantikan Juhar Mahiruddi‎. Beliau dilahirkan pada 9 Julai 1957 di Kota Belud, Sabah. Beliau adalah Ketua Menteri Sabah  ke-9 dari Disember 1994 hingga Mei 1996.