Khabar gembira tentang anak yang berjaya ke sekolah berasrama penuh (SBP) tentunya menggembirakan hati semua orang.

Yang paling happy, tidak lain dah tidak bukan tentulah ibu bapa murid berkenaan.

Dalam kegembiraan itu, pernahkah ibu bapa bertanyakan tentang minat anak-anak? Adakah mereka benar-benar mahu ke sekolah tersebut atau perlu mengangguk tanda setuju bila mak ayah mengisi borang kemasukan ke sekolah berkenaan.

Fadilah Lee menerusi akaun facebooknya berkongsi kisah menarik tentang perkara ini.

Mari kita hadam

 

**********

 

Anak-anak yang masuk sekolah berasrama penuh. Ramainya anak-anak yang gembira atau ibu bapa yang terlebih gembira?

Baru-baru ini #cikgustailo baru balik dari Taklimat & Skema Pemarkahan Ujian Khas Ulul Albab. Wow! dikhabarkan peningkatan permohonan untuk mengikuti model sekolah beraliran Sains + Tahfiz sungguh menakjubkan.

Ini menunjukkan kesedaran ibu bapa dalam al-Quran juga meningkat. Namun, 4 perkara yang ibu bapa perlu ambil perhatian sebelum menghantar anak-anak ke Sekolah Berasrama Penuh Ulul Albab tidak kira di MRSM, SBPI, IMTIYAZ atau SABK dan sebagainya iaitu:

 

#1 Kebolehan membaca al-Quran.

#2 Kebolehan menghafaz.

#3 Pencapaian akademik yang tinggi dan

#4 Memiliki minat dalam menghafaz al-Quran.

(Fathiyah et.al, 2018)

Ciri 1-3 mungkin boleh digilap ketika mereka berada di dalam pembelajaran Tahfiz tetapi ciri ke 4 minat, hanya ada dalam diri anak itu sendiri. Mereka sahaja yang tahu apa yang mereka inginkan.

Usah kita memaksa mereka jika keinginan mereka di dalam jurusan yang berbeza dengan keinginan kita. Usah menghukum anak-anak kita semata-mata untuk menunaikan cita-cita kita yang tidak kesampaian.

 

[ SAMBUNGAN ARTIKEL DI SINI: Anak dapat tawaran SBP..kepuasan mak ayah atau kehendak anak? ]