PERSEDIAAN UPSR (Matematik)

Oh ya, perkongsian ini khas untuk kalian yang ada anak yang akan menduduki UPSR. Pastikan anak-anak kalian bersedia dan ambil tahu akan beberapa perkara ini.

 

1. Tajuk Tahun 6.

Bagi subjek Matematik Tahun 6, ada 12 tajuk kesemuanya.

 

2. Tajuk Mudah.

Dalam 12 tajuk tersebut, ada beberapa tajuk yang satu hari belajar pun mereka boleh kuasai tajuk tersebut. Contohnya adalah tajuk koordinat dan kebolehjadian.

Tajuk-tajuk ini merupakan satu bonus kepada murid-murid. Kuasai yang ini, pasti peluang untuk lulus dalam Matematik itu ada.

Satu kelegaan juga buat calon UPSR 2019 kerana soalan koordinat ini tidak disoal pada tahun 2018. Keberangkalian soalan ini untuk keluar pada tahun hadapan adalah sangat besar!

 

3. Kuasai 4P.

a) Penukaran unit.

b) Pecahan

c) Perpuluhan

d) Peratus

4 kemahiran ini sangat banyak digunakan dalam Matematik. Jika anak kalian dapat menguasai keempat-empat kemahiran ini dengan baik, pasti anak kalian tidak akan ada masalah untuk peroleh sekurang-kurangnya gred C dalam UPSR.

 

4. Sifir.

Pastikan anak kalian kuasai sifir dengan baik. Boleh untuk bina sifir dan gunakan kaedah lain yang ada, tapi ia akan mengganggu fokus dan masa anak kalian semasa menjawab peperiksaan.

Banyak isu masa tak cukup yang disuarakan oleh calon. Jadi ini adalah satu cara untuk mengatasi masalah ini.

 

[ SAMBUNGAN ARTIKEL DI SINI: Persediaan awal UPSR 2019..mak ayah mesti pastikan anak-anak tahun 6 wajib tahu perkara ini ]