NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Kerajaan Bangladesh tidak menjangkakan bantuan yang banyak dari dana asing susulan rancangan penempatan semula 100,000 pelarian Rohingya di pulau tidak didiami.

Menteri Hal Ehwal Luar, Mohammed Shahriar Alam memberitahu Dhaka membayar kos keseluruhan kira-kira AS$280 juta (RM1.1 bilion) untuk membina rumah dan mengukuhkan pulau berlumpur di Teluk Bengal tersebut daripada ancaman siklon.

"Kami tidak mempunyai garis masa kerana ia menelan kos yang tinggi. Projek itu menggunakan kewangan kami sendiri dan tidak terlalu mengharapkan dana antarabangsa," kata Alam di pejabat PBB di New York.

Beliau turut menunjukkan pelan pembinaan di pulau seluas 30 kilometer dari tanah besar dan berkata satu pelan dijangka dapat menarik penderma.

"Sesetengah pihak bimbang dengan keadaan Bhasan Char. Tetapi, mereka tidak perlu bimbang kerana kami membina tambak di kawasan itu," katanya menjawab soalan kumpulan hak asasi kemanusiaan tentang keadaan pulau itu yang didakwa terdedah dengan banjir.       

Menurutnya, Bangladesh turut berkongsi reka bentuk bangunan tersebut dengan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), namun mereka belum memutuskan perkara itu. - Reuters