TEMERLOH - Baby Misai atau Rizal Abd Rashid, 39 antara yang menjadi tumpuan Pengarah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Roslina Abdul Malek dan kakitangannya ketika Majlis Pengagihan Zakat Korporat SSM 2018, kelmarin.

Baby Misai antara 61 penerima terpilih dari Kampung Padang Lalang yang menerima pengagihan zakat tersebut.

Ibunya, Maheron Samat, 67, memberitahu sumbangan terbabit akan digunakan sebaik mungkin untuk keperluan anak keempat daripada lima beradik itu selain menghargai keprihatinan pihak terbabit.

Maheron turut memberitahu hasratnya mendapatkan kereta bayi sesuai untuk kemudahan dan keselesaan anaknya terutama ketika keluar bersama keluarga.

Julai lalu, kisah Baby misai mendapat liputan media berikutan saiz fizikalnya yang kerdil sejak lahir walaupun sudah berusia hampir 40 tahun.

Sementara itu, Roslina memberitahu sebanyak RM18,300 diagihkan kepada 61 penerima asnaf daripada kampung terbabit bernilai RM300 seorang.

Menurutnya, SSM negeri juga mengagihkan sebanyak RM10,000 untuk surau di kampung berkenaan.

"Setiap tahun kita memilih kawasan atau kampung sesuai dengan kriteria ditetapkan untuk menerima sumbangan ini.

"Tahun ini kita memilih Kampung Padang Lalang dan selain beberapa aktiviti pengagihan sebelum ini, "katanya SSM negeri memperuntukkan sebanyak RM40,000 bagi tujuan terbabit bagi tahun ini.

Dalam perkembangan lain, Roslina meminta mereka yang terlibat menggunakan aplikasi dalam talian untuk mendaftar SSM masing-masing.

"Kita menggalakkan orang ramai mendatar secara atas talian di ezbiz.ssm.com.my selain menggunakan khidmat kaunter bergerak dua bulan sekali di pejabat Majlis Daerah iaitu di Raub, Lipis, Bentong dan Jerantut.

"Selain itu, khidmat pendaftaran juga boleh didapati di mana-mana cawangan Bank Rakyat dan Bank Simpanan Nasional (BSN),"ujarnya.

Setakat ini, selain di Ibu Pejabat SSM negeri di Kuantan dan Pusat Transformasi Bandar (UTC) Kuantan, turut terdapat cawangan SSM Pahang di daerah ini.